Deze pagina bevat een overzicht van een groot aantal organisaties die betrokken zijn bij het onderkennen en bestrijden van ongeletterdheid. Naast een korte introductie treft u hier links aan naar de betreffende esterne websites.

Stichting Lezen & Schrijven

LezenSchrijven De website van deze stichting vermeldt: "Onze samenleving wordt sterker als iedereen kan meedoen. Geletterdheid is daarbij een belangrijke voorwaarde. Als je niet goed kunt lezen en schrijven, vind je minder snel een baan en heb je minder grip op bijvoorbeeld je gezondheid en je geldzaken. Stichting Lezen & Schrijven zet zich daarom samen met partners in om laaggeletterdheid te voorkomen en verminderen." De stichting maakt laaggeletterdheid onderwerp van gesprek bij publiek en politiek en ondersteunt in het hele land honderden gemeenten, instellingen, bedrijven, docenten en vrijwilligers bij het organiseren van scholing.

De stichting maakt laaggeletterdheid onderwerp van gesprek bij publiek en politiek en ondersteunt in het hele land honderden gemeenten, instellingen, bedrijven, docenten en vrijwilligers bij het organiseren van scholing.

Voor meer informatie volgt u deze LINK >>

Taal voor het leven

TaalvoorhetLeven Taal voor het Leven wordt uitgevoerd door Stichting Lezen & Schrijven en gefinancierd door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Bij Taal voor het Leven werken de regionale medewerkers van de Stichting Lezen en Schrijven. Zij helpen belangstellende Lions en andere vrijwilligers op weg naar training voor taalcoaches in de eigen regio. U kunt deze medewerkers vinden door het invullen van uw postcode na op de volgende kaart te kiezen voor 'Basisvaardigheden' of 'Inburgering'. In de verschillende regio's worden eigen nieuwsbrieven rondgestuurd, waarvoor men zich kan aanmelden.

Voor meer informatie volgt u deze LINK >>

Tel Mee met Taal

telmeemettaal Met Tel mee met Taal geeft het kabinet een extra impuls aan het bestrijden van laaggeletterdheid en het voorkomen hiervan. Het actieprogramma is een initiatief van de ministeries van OCW, SZW en VWS en diverse partners en loopt tot en met 2018.

Tel mee met Taal beoogt laaggeletterdheid aan twee kanten aan te pakken: door het bevorderen van lezen - en het plezier in lezen. En door het probleem aan te pakken in de context waarin mensen ertegenaan lopen. Iemand kan bijvoorbeeld moeite hebben met het lezen van de bijsluiter van een medicijn. Of het lastig vinden om een formulier op de computer in te vullen.

Voor meer informatie volgt u deze LINK >>

Taalakkoord

taalakkoord Taal is een belangrijke werknemersvaardigheid. Beperkte en geringe kennis van taal kan zorgen voor lagere productiviteit, hoger ziekteverzuim, veiligheidsproblemen, verminderde doorgroeimogelijk-heden en vormt uiteindelijk een financieel risico voor uw bedrijf.

Binnen het Taalakkoord verbeteren werkgevers de taalvaardigheid van hun medewerkers. Samen met andere werkgevers in Nederland investeert u in taal. Door het bespreekbaar te maken, uw werknemers te scholen en opgedane kennis en ervaring met elkaar te delen.

Lions Nederland is ambassadeur van dit landelijke en regionale programma om geletterdheid in bedrijven en andere organisaties te verbeteren. De doelstellingen van Lions Nederland zijn vastgelegd in het Ambitiedocument.

Voor meer informatie volgt u deze LINK >>

Stichting ABC

ABC kaart ABC is een stichting van en voor laaggeletterden in Heel Nederland. In verschillende provincies zijn al afdelingen van ABC, maar de stichting streeft naar een landelijke dekking. ABC heeft drie doelen: belangen behartigen, stimuleren en ontmoeten (B.S.O.).

Lionsclubs Nederland vindt de ervaringen van stichting ABC met mensen die op oudere leeftijd hebben leren en schrijven zeer leerzaam en inspirerend. Wij raden Lionsclubs en hun leden aan nauw samen te werken met ambassadeurs in hun regio en ze uit te nodigen voor informatiebijeenkomsten. Clubs kunnen deze ambassadeurs ook betrekken bij acties (zorg wel dat er duidelijke afspraken zijn over de reis- en verblijfkosten van deze maatschappelijke parels).

Voor meer informatie volgt u deze LINK >>

Steunpunt Basisvaardigheden

Het Steunpunt taal en rekenen werkt zo veel mogelijk vraaggericht en werkt samen met de landelijke en regionele netwerken voor volwasseneneducatie die er zijn. Daarnaast heeft het steunpunt regelmatig klankbordgroepen nodig om mee te denken over specifieke zaken.

De website van het steunpunt is een verzamelplaats voor veel relevante informatie en geeft antwoord of een groot aantal vragen over de mogelijkheden die er zijn om de geletterdheid en de andere basisvaardigheden van volwassenen in Nederland te verbeteren.

Voor meer informatie volgt u deze LINK >>

Oefenen.nl: De Liedjeskast & Klik en Tik

Oefenen.nl is het startpunt voor mensen die interactief aan de slag willen met het verbeteren van hun basisvaardigheden. Op de website oefenen mensen op een informele manier.

Liedjeskast Eén van de oefenprogramma's is 'De Liedjeskast'. Dit programma helpt om taalregels te onthouden met liedjes van o.a. Guus Meeuwis, Karsu en Frans Duyts. Zodoende helpt het om beter Nederlands te schrijven. Wordt een meervoud met een s eraan vast of met 's geschreven? Is het 'een houte' of 'een houten' kast? En hoe wordt een werkwoord in de verleden tijd gezet? Allemaal regels die lastig lijken, maar dat hoeven ze niet te zijn.

Voor meer informatie over De Liedjeskast volgt u deze LINK >>

Welke rol Lions kunnen vervullen bij de uitvoering van dit vrolijke programma leest u via deze LINK>>.

klik&tikEen ander programma is 'Klik en Tik'. Naast het verbeteren van de taalvaardigheid staat in dit programma de computer centraal (typen, e-mailen, het internet op, surfen, sociale media).

Voor meer informatie over Klik en Tik volgt u deze LINK >>

Koninklijke Bibliotheek

Hoe ervaren laaggeletterden zelf de diensten van bibliotheken? En wat kunnen bibliotheken meer doen om mensen te bereiken en taal- en digivaardig te maken? Dat zijn de belangrijkste thema’s van het "Rapport onderzoek laaggeletterden. Kansen voor bibliotheken om laaggeletterden te bereiken." dat u op hun website kunt vinden. Het rapport is gemaakt door het Kohnstamm Instituut van de Universiteit van Amsterdam en het Research Centre for Education and the Labor Market van de Universiteit van Maastricht.

Via deze website kunt u ook de plaatselijke bibliotheken vinden.

Voor meer informatie volgt u deze LINK >>

MBO Raad

MBO Raad De MBO Raad is de brancheorganisatie van de onderwijsinstellingen in het middelbaar beroepsonderwijs en de volwasseneneducatie. Bij de MBO Raad zijn alle 66 onderwijsinstellingen in de mbo-sector aangesloten. De MBO Raad behartigt de gemeenschappelijke belangen van de aangesloten leden, biedt diensten aan en onderneemt gezamenlijke activiteiten die samenhangen met deze belangenbehartiging.

Voor het vinden van ROC's en hun taalscholen in de regio kiest u deze LINK >>

Het begint met Taal

Begin met taal Wekelijks ontmoeten 11.000 taalcoaches en 22.000 migranten elkaar en oefenen de taal. Taalcoaching zorgt voor meer taalkennis, zelfvertrouwen en contacten. Het Begint met Taal vindt het belangrijk dat taalcoaching effectief is. Daarom versterkt het platform 161 taalcoachorganisaties bij het slim organiseren van taalcoaching. Het doel: taalcoaching effectief, zichtbaar en beschikbaar maken, zodat meer migranten mee kunnen doen.

Voor meer informatie volgt u deze LINK >>

EBC Taleninstituut

EBC Zoekt u een effectieve taalcursus, een betrouwbare tolk of iemand die uw tekst uitstekend kan vertalen? Dan maakt u met EBC Taleninstituut de juiste keuze. EBC Taleninstituut zorgt ervoor dat u de taalcursus krijgt die precies past bij wie u bent en bij wat u nodig heeft. ECB Taleninstituut is en belangrijke taalaanbieder, onder andere in het kader van het Taalakkoord.

Voor meer informatie volgt u deze LINK >>

Rijnbrink

Rijnbrink Een leefbare samenleving is er een waarin iedereen mee kan doen. En meedoen is alleen mogelijk wanneer mensen beschikken over (digitale) basisvaardigheden zoals taal en gebruik van media - wanneer kennis toegankelijk is, mensen zich cultureel kunnen uiten en elkaar kunnen ontmoeten. Bibliotheken en culturele instellingen spelen hierin een onmisbare rol. Om die reden zet Rijnbrink zich iedere dag met passie voor hen in, zodat zij zich kunnen focussen op hun maatschappelijke opdracht.

Rijnbrink stimuleert ouders en anderen om aandacht te besteden aan lezen, voorlezen, etc.

Voor meer informatie volgt u deze LINK >>

Bereslim

Bereslim Bereslim is dé aanbieder van pedagogische verantwoorde computerspellen voor peuters en kleuters. Tot het aanbod behoren digitale prentenboeken, leerzame taalspellen en spellen die een goede taakaanpak stimuleren.

Voor meer informatie volgt u deze LINK >>

Epale

EU logo EPALE (Electronisch platform voor volwasseneneducatie in Europa) is een meertalig, open platform voor leraren, trainers, onderzoekers, academici, beleidsbepalers en iedereen die zich op professionele basis bezighoudt met volwasseneneducatie in Europa.

EPALE is een initiatief van het Directoraat-Generaal voor Educatie, Jeugd, Sport en Cultuur of de Europese Commissie. Het heeft tot doel om informatie te delen met betrekking tot volwasseneneducatie en geletterdheid, waaronder nieuws, blogs en evenementen.

Voor algemene informatie volgt u deze LINK >>

Op de Epale website verschijnen van tijd tot tijd artikelen die voor onze doelgroep erg interessant zijn. Als ons oog daarop valt, delen wij zulke artikelen graag met onze lezers. Zoals Fighting functional illiteracy with Second Chance Schools en Functional Literacy and Early School Leaving.

NL Speaks

NL Speaks! Is een project dat qua doelstellingen aansluit bij de Europese Dag van de Talen, die dit jaar op 26 september wordt gehouden en waarbij Lionsclubs Nederland betrokken is. Scholen in het basis- en voortgezet onderwijs organiseren activiteiten op het gebied van taal. Denk hierbij aan taalspelletjes, Skypen met een school in een ander land, een gedichtenwedstrijd, een Engels ontbijt, een Franse lunch… je kunt het zo gek niet bedenken of het is mogelijk! Binnen of buiten, op school of op het plein, het kan in principe overal. Eigen ideeën van scholen worden zeer op prijs gesteld.

Voor meer informatie volgt u deze LINK >>