Feiten en cijfers

Bron: Gille et al (2010), Houtkoop et al (2012), CBS (2012), Buisman et al (2013), Buisman & Houtkoop (2014), Kamerbrief over invoering referentieniveaus taal en rekenen (2015) en ROA (2016)

 

Zo'n 2,5 miljoen mensen in Nederland hebben grote moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Vaak hebben zij ook moeite met omgaan met een computer. Bij zo'n getal komen een aantal vragen op. Wat is het percentage laaggeletterdheid per gemeente? Gaat het om mensen van Nederlandse afkomst of met een migratie-achtergrond? Bekijk de laatste stand van zaken op het gebied van laaggeletterdheid in Nederland. Wil je meer de diepte in? Kijk dan bij de onderzoeken.

Regionale spreiding

De figuur bovenaan deze pagina gaf het al aan: 1,3 miljoen mensen in Nederland tussen de 16 en 65 jaar hebben moeite met lezen en schrijven. In het rapport "Regionale spreiding van geletterdheid in Nederland" van Stichting Lezen en Schrijven (mei 2016) vindt u naast lokale cijfers voor gemiddelde geletterdheid en het percentage laaggeletterdheid ook de handvatten om deze cijfers te interpreteren voor uw gemeente. U kunt het rapport via deze LINK bekijken en eventueel downloaden. De cijfers zijn ook terug te vinden op de website waarstaatjegemeente.nl.

Jaarlijkse kosten van laaggeletterdheid

Uit onderzoek van PricewaterhouseCoopers (PwC) in 2013 bleek dat laaggeletterdheid de Nederlandse samenleving bijna 1 miljard Euro per jaar kostte. Hogere gezondheidskosten, kosten voor uitkeringen, lagere productiviteit van laaggeletterden die werken en gemiste belastinginkomsten zijn de grootste kostenposten.

In het voorjaar van 2016 berekende de Algemene Rekenkamer dat circa 2,5 miljoen mensen in Nederland tot de groep laaggeletterden behoren. Tot dat moment ging de Nederlandse overheid uit van 1,3 miljoen laaggeletterden.

Omdat de groep laaggeletterden aanzienlijk groter bleek te zijn dan gedacht, lag het voor de hand dat ook de kosten die samenhangen met laaggeletterdheid hoger zouden zijn. PwC deed daarom een vervolgonderzoek naar de maatschappelijke kosten van laaggeletterdheid in Nederland. Het daaruit resulterende rapport is in maart 2017 gepubliceerd. U kunt het via deze LINK bekijken en eventueel downloaden.

Laaggeletterden op de arbeidsmarkt

Er zijn circa 740.000 laaggeletterde werknemers in Nederland. Per sector van de arbeidsmarkt is een schatting gemaakt van het aantal laaggeletterden. De gelinkte grafiek geeft per sector weer hoeveel procent van de mensen laaggeleletterd zijn.

  • Industrie & Energie - 13,9%
  • Bouw - 12,7%
  • Zorg & Welzijn - 9,7%
  • Handel & Horeca - 9,5%
  • Transport - 8,6%
  • Overige diensten - 8,2%
  • F&Z diensten - 6,5%
  • Openbaar bestuur - 4,2%
  • Onderwijs - 0%