Symposium 'Lezen = Groeien!', 31 maart 2016

100 Lions en 100 andere betrokkenen bijeen

 

Laaggeletterdheid is een belangrijk maatschappelijk probleem. Nederland kent ruim 10% laaggeletterden en de tendens is dat dit percentage eerder stijgt dan daalt. Grote taken zijn weggelegd voor vrijwilligers en ambassadeurs vanuit serviceclubs zoals de Lionsclubs. Ter bekrachtiging van de bijdrage zijn ongeveer 100 Lions uit alle regio’s van het land in gesprek gegaan met 100 andere deelnemers uit verschillende organisaties die zich inzetten voor hetzelfde doel. Het gesprek vond plaats op een centrale plaats in het land, namelijk in Zegveld, gemeente Woerden, waar de Milandhof de deelnemers een voortreffelijk welkom heeft bereid. Onder de 100 andere deelnemers waren o.a. plaatselijke taalambassadeurs, regionale coördinatoren van de Stichting Lezen en Schrijven, medewerkers van plaatselijke bibliotheken en hun ondersteuners in de provincies en bij de Koninklijke Bibliotheek, docenten en beleidsmedewerkers van gemeenten.

Prof. Maurice de Greef helpt ons op weg

 

 

Prof. Maurice de Greef

Ter stimulering en inleiding kregen deze 200 deelnemers aan het symposium een gastvoordracht van Prof. Maurice de Greef, hoogleraar aan de Vrije Universiteit van Brussel.

Samenwerkingsprojecten van Lions en anderen

Forumtafel2

 

Pitchers

Er waren ook een viertal presentaties van belangrijke samenwerkingsprojecten van Lions en anderen. De presentaties betroffen:
  • De werving van laaggeletterden voor hun passende opleidingen. Wil van Dijk, voorzitter van de stichting ABC en de taalambassadeurs Jos Niels en Koos Vervoort onderstreepten als ervaringsdeskundigen het belang van plaatselijke praktijkkennis en van lokale samenwerking,
  • Het project StapjeFitter in Woerden waarin het thema taal en gezondheid centraal staat. Jennifer Laing vertelde hoe het project perspectieven verbetert en helpt bij sociale integratie. Zie ook de beschrijving onder 'Projecten'.
  • Plaatselijke dictees die Lionsclubs hebben georganiseerd in Hilversum en Schiedam en die geld hebben opgebracht voor plaatselijke taalprojecten, Het Hilversumse dictee is beschreven onder 'Projecten'. 
  • Taalscholing op de werkvloer aan de hand van een project in Schiedam waarin bedrijven, gemeente en serviceclubs goed samenwerken en resultaat boeken. Voor meer informatie, zie de projectenpagina.

Ondertekening Taalakkoord

Taalakkoord 3

 

Taalakkoord 2

Lions gaan zich bijzonder inzetten voor taalscholing op de werkvloer. Voorzitter Ruud de Groot van Lions Nederland heeft tijdens het symposium deze inzet bekrachtigd met de ondertekening van het Taalakkoord van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het is een bevestiging van de Lionsambitie: in de bedrijven waarin ze werkzaam zijn mensen die dat nodig hebben stimuleren om passende opleidingen te volgen en mensen daarbij te steunen als coach en mentor.

De ambities van de Lions in het verlenge van het Taalakkoord zijn vastgelegd in het Ambitiedocument.

Taalaanbieders

 

De loempiakar

Dan waren er stands van taalaanbieders en andere organisaties. Deze konden vanuit hun stand de deelnemers informeren over wat ze doen. Daarbij maakten ze natuurlijk ook nuttige contacten over en weer. Een bijzondere stand stond buiten bij de ingang van de Milandhof. De stand is een loempiakar, waar de loempiabakkers tegelijk mensen benaderen over de taalopleidingen die ze nodig kunnen hebben. De loempiakar komt uit Overijssel en wordt gesteund door Zwolse Lionsclubs.

Regiotafels

De kleine zaal Regiotafel 2 Regiotafel 1 De Lunch

De plenaire zaal

Een regiotafel

En nog eentje

De zeer goed verzorgde inwendige mens

De deelnemers kwamen bijeen in de tot een prachtige symposiumruimte omgebouwde sporthal. Ze vonden hun plaatsen aan achttien regionale tafels. Lions uit de regio’s fungeerden als voorzitter en rapporteur van de regiotafels. De deelnemers maakten met elkaar kennis, presenteerden hun inzet en interesse voor de strijd tegen de laaggeletterdheid en maakten afspraken voor lokale en regionale samenwerking. De lokale en regionale focus sluit direct aan op hoe Lions en andere serviceclubs opereren. Dat gebeurt vanuit autonome plaatselijke clubs waarvan de Lions er ruim 400 hebben in Nederland. De deelnemers werden al bij de inschrijving naar hun regiotafels geleid door de voortreffelijke gastheren en gastvrouwen van de Lionsclubs in Woerden. En ze gebruikten de “informele tijd” van pauze en lunch voor hun regionale kennismaking en gesprek. Deze opzet werkte bijzonder goed, gezien de opbrengst die de regiotafels terug konden rapporteren. Na de lunchpauze met een uitstekend lunchbuffet konden we in ongeveer één uur de opbrengsten van de regiotafels vernemen en samenvatten. Dat was de dagvoorzitter Jeannette Peters-La Brijn, Lionsvoorzitter in 2013-2014, zeer goed toevertrouwd.

 

 Afronding, conclusies en follow-up

Aan het slot vatte George Muskens, de voorzitter van het organisatiecomité en van de Lionscommissie Lezen en Schrijven, de opbrengst en “wat verder te doen” als volgt samen:

  1. De regiotafels hebben een breed spectrum geboden van lokale en regionale projecten. Ze onderstreepten het belang van taalambassadeurs, de noodzaak om de zaak warm te houden in de plaatselijke en regionale politiek, het belang van schakelen met bedrijfsleven en het belang van lokale en regionale samenwerking.
  2. Hierbij maken mensen met de instelling van de deelnemers het verschil.
  3. Er komt een uitgebreid verslag van de regionale tafels, dat beschikbaar zal zijn voor iedereen, onder andere op de website van Lions Nederland. In het verslag zal gelinkte informatie komen over belangrijke partners en organisaties, zoals de organisaties die aanwezig waren met een stand. De deelnemers en andere geïnteresseerden zullen dit verslag krijgen.
  4. Eén op één zijn lokale, regionale en landelijk afspraken gemaakt en bevestigd..
  5. Steun voor lokale taalambassadeurs vanuit Lionsclubs is noodzakelijk.
  6. Grote aandacht zal uitgaan naar de inzet voor het “vinden en binden” van de mensen die een betere taalvaardigheid nodig hebben, plaatselijk en in de bedrijven.
  7. Er komt een verslag in Lion Magazine en op de site van Lionsclubs Nederland, alsook een feature voor nieuwsbrieven, sites, kennisplatforms, etc.
  8. Afspraken en nieuwe acties van Lions en Lionsclubs worden gemonitord door de Commissie Lions Lezen en Schrijven. Ze krijgen alle steun en feedback die de commissie en de regionale coördinatoren die er deel van uitmaken, te bieden hebben.
  9. Bij leven en welzijn is er over vijf jaar weer een symposium over de effecten en opbrengst van de inzet en het effect van projecten waarin Lions en Lionsclubs samenwerken met taalambassadeurs en anderen.